Sirkku Sky Hiltunen –Biography

Sirkku M. Sky Hiltunen (Dr. Sky), Ph.D., Ed.D., RDT-BCT, ATR-BC, REAT, LPC. (Dr. Sky) syntyi Helsingissä, Suomessa ja valmistui ylioppilaaksi Mikkelin Tyttölyseosta vuonna 1963. Vuonna 1968 hän valmistui Teatterikorkeakoulusta ohjaaja- dramaturgiksi ja erikoistuen äänenkäyttöön Tri Ritva Ahosen oppilaana. Jo opiskeluaikana hän opetti kaksi lukukautta puheilmaisua ja äänenkäyttöä Tampereen Teatterikoulussa sekä toimi kaksi lukukautta Helsingin Yliopistossa Tri Ahosen sijaisena, että konsultoivana luennoitsijana.

Valmistuttuaan hän työskenteli Suomen Yleisradiossa freelance- että sijaisohjaajana tammikuuhun 1972, jolloin hän muutti Saksaan vapaaehtoistyöntekijänä ja sittemmin opiskelijana Englantiin. Yhdessä Tri Dickinsonin (Dr. Do) kanssa he perustivat 1975 yhden ensimmäisistä ryhmäkodeista erityisyyksille Telataipaleella, Suomessa.

Vuonna 1977 hän muutti USA:han, jossa hän valmistui sekä kasvatustieteiden että filosofian tohtoriksi. Yhdessä Dr. Don kanssa he perustivat Taide ja Draamaterapia Instituutin (ADTI) vuonna 1992. Hänellä on tohtorintutkintojensa lisäksi useita taide, draama ja muiden taiteiden terapioiden ja niiden opetuksen diplomit tai vastaavat. Hänellä on myös niiden lisäksi ammattiterapeutin lisenssi. ADTI:ssa hän oli Toimeenpaneva Varapresidentti ja Taideterapioiden Johtaja vuodesta 1986 vuoteen 2016. (12.3.2016)

Dr. Sky on SohKiDon (Transperoonallisen Luovuuden Tien) mestariopettaja. Hän on luennoinut kansainvälisesti SohKiDosta: NohKiDo, Therapeutic Noh Theater, the Prism of Consciousness, the Rainbow Method. Hän on julkaissut yli kolmekymmentä ammattiartikkelia ja viiden kirjan sarjan SohKiDon Seitsemästä Polusta: kirjallisuus/runous, visuaaliset taiteet, naamiot ja rituaalit; resitaatio ja tanssi, ja Terapeuttinen Noo Teatteri. Hän on myös luennoinut kansainvälisesti edellisistä aiheista USA:ssa (lisäksi erikoisesti Hawailla), Kanadassa, Suomessa, Japanissa, Latviassa, Venäjällä, ja Englannissa.

Hän perusti ADTI:n Masquer Theatre Kokoron (sydän japaniksi), jossa toimi ammattitanssijat ja -muusikot erityiskykyisten esiintyjien kanssa. Kokoro teatteri on sittemmin osa BME:tä, jossa han tuottaa ja ohjaa näytelmiä ja opettaa tulevaisuudessa. Hän on perustanut sittemmin sen sisarteatterin, joka toimii Ilmatar Instituutin NeoNoo Ulkoilmateatterissa. Teatteri aloitti toimintansa heinäkuussa 2018, ensimmäisen International IKIAIKA FESTin tuottajana.

Sirkku Sky Hiltunen on nykyisin Beyond Mask Expressions (BME) presidentti ja taiteellinen johtaja. BME on hyötyätavoittelematon yhtiö, jolla on se toinen vain kahdesta USA:ssa olevasta traditionaalisesta Noo Teatterista, nimittäin Keiko Komatsubara Noh Stage. Parhaillaan BME:tä pistetään alkuvauhtiin anomalla apurahoja sen aktivoimiseksi ADTI:n suljettua ovensa Washingtonissa.

Sirkku Sky Hiltusen elämän intohimo on auttaa jokaista löytämään sisäinen henkinen luovuus, huolimatta mistään rajoituksista. Luovuus on myös hänen päivittäinen tapansa etsiä sen kautta suhdetta henkisyyteen ja Jumaluuteen. Hän on taiteilija, kirjailija/runoilija, näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, tanssija, koreografi, pukujen suunnittelija/puvustaja, ja resitaation säveltäjä. Hänellä on Musta Vyö Tai Chi:ssa. Hän elää ”by faith, intuition and creativity” hänen jokapäiväisen henkisen elämänsä kulmakivinä.